Annons:
Etikettpå-jobbet
Läst 4013 ggr
BaraLisa
2011-12-26 16:55

Vad kan vi om såna här?

En hjullastare (eller lastmaskin) är en entreprenadmaskin i huvudsak avsedd för lastning och hantering av bulkvaror som till exempel grus, sand och flis med skopa.

Lastmaskiner är mångsidiga arbetsredskap eftersom de i regel är försedda med standardiserade redskapsfästen som gör det möjligt att växla mellan en mängd olika typer av redskap. Den vanligaste standarden för redskapsfästen i Sverige är det så kallade Stora BM som Volvos hjullastare använder. De äldre baklastarna har i regel Lilla BM vilket innebär att de inte är kompatibla med redskap avsedda för moderna lastmaskiner.

Lastmaskiner har ett lyftaggregat som har två hydrauliska funktioner: lyftning/sänkning av lyftarmarna respektive vinkling upp/ner (tiltning) av redskapsfästet. Själva utformningen av lyftlänkaget kan variera åtskilligt mellan olika tillverkare men själva grundfunktionen är alltid den samma. Om maskinen har ett extra hydrauluttag som kan utnyttjas för att till exempel driva en sopvals brukar man tala om en tredje funktion. Moderna maskiner har idag oftast även en fjärde funktion som kan utnyttjas för mindre vanliga redskap.

Lastmaskiner används i regel inte till tyngre schaktningsarbeten, där har larvdrivna bulldozers med sitt överlägsna markgrepp en given roll. Grävarbeten är inte heller möjliga att utföra eftersom normala lastmaskiner som mest kan sänka skopan någon decimeter under markplanet.

Moderna hjullastare är som regel fyrhjulsdrivna och ramstyrda men det förekommer även hjullastare med styrning på alla fyra hjulen. En äldre typ av icke-midjestyrda, "stela", lastmaskin var de så kallade baklastare som producerades i stort antal i Sverige ända fram till början på 1980-talet. I Sverige har Volvo Construction Equipment en mycket stark ställning på marknaden. Som exempel på konkurrenter kan amerikanska Caterpillar och den mindre svenska tillverkaren Ljungby Maskin nämnas.

Källa: Wikipedia ("hjullastare")

Foto: Gregs Landscaping & me5otron

/Lisa

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Annons:
ElLobo
2011-12-26 17:47
#1

Bra artikel!

torstentotte
2012-01-05 14:03
#2

Bra att ni får lära er sånt med på utbildningen! Fick ni andra det också, ni som tagit tidigare?

Upp till toppen
Annons: