Annons:
Etikettpå-jobbet
Läst 2770 ggr
BaraLisa
2012-03-09 13:53

Om jag kört på vilt

Hur ska man bete sig om man haft sådant oflyt att man kört på ett vilt djur? Och vad säger lagen? Ska man avliva? I artikeln finns all information du behöver. Kör försiktigt (undertecknad körde halkbana med lastbil idag, höm höm).

Skadat vilt

Om djuret finns kvar på kollisionsplatsen och är skadat, men fortfarande lever, är det tillåtet att avliva djuret om det är ett vilt. Ska man avliva ett skadat vilt är det viktigt att man verkligen har kunskapen hur man går tillväga, så att man inte istället förvärrar djurets lidande. Kan du inte själv avliva djuret, avvakta då tills jägaren eller polis kommer till platsen. Ibland kan man även få hjälp av en bakomvarande trafikant med erfarenhet. Tänk även på att respektera det skadade djuret. Låt det ligga ifred och stå inte nära, för att titta, det blir en oerhörd stress för djuret som inte kan fly p g a sina skador. Du kan även själv komma till skada om djuret tex sparkar. Man ska även tänka på att inte närma sig ett större klövvilt framifrån. Djuret kan plötsligt resa sig och ge sig iväg med stor kraft. Är det ett rovdjur, tex varg eller lo, ska man vara varsam och absolut inte gå nära så att djuret kan känna sig hotat eller trängt.

Dött vilt

Om viltet du kolliderar med är dött är det viktigt att du försöker dra bort det från vägbanan. Det gäller även om det är småvilt som tex kanin, hare eller räv. Stanna på ett trafiksäkert sätt och dra bort djuret till vägrenen. Dött vilt lockar till sig rovdjur, såväl däggdjur som stora rovfåglar. dessa kan i sin tur leda till trafikolyckor, kanske med värre utgång än den första.

Oskadat vilt

Det är viktigt att observera att man anmäler olyckan till polisen även om djuret har försvunnit till skogs till synes oskadat. Har det varit någon form av sammanstötning måste olyckan rapporteras - det är omöjligt för en förare att avgöra om djuret är skadat eller ej. Det behöver inte vara en hård sammanstötning för att djuret ska skadas. Om man tex kört av ett ben blir det sällan blod vid olycksplatsen och inte heller alltid några skador på bilen. Ett rådjur kan springa långt med eller flera ben skadade. Det är alltså inte förarens uppgift att bedöma om djuret skadats - detta avgörande ska lämnas till jägaren. Har man kolliderat med en älgko är det viktigt att även rapportera om kon hade kalvar i följe. Dessa kommer att irra runt i området och leta efter kon och kanske orsaka olyckor.

Avliva inte påkörd hund

Om man kör på en hund och skadar den ska du inte avliva den, utan överlåta beslutet till veterinär. Även en till synes svårt medtagen eller skadad hund har ofta goda chanser att bli återställd om den kommer till veterinär. Det avlivas tyvärr många hundar i onödan, efter trafikolyckor. Det är en stor förlust för ägaren, såväl känslomässigt som ekonomiskt. Kör du på en hund måste ägaren underrättas omgående. Kan inte ägaren lokaliseras eller nås skall olyckan enligt lag genast anmälas till polisen.

  • Sammanfattning

  • Varna andra trafikanter, sätt ut varningstriangel.

  • Ta hand om skadade.

  • Larma polis, SOS 112.

  • Markera platsen för kollisionen.

  • Lämna tydlig vägbeskrivning när du larmar om en olycka.

Källa: http://www.aelgen.se/

(Foto: timquijano)

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Annons:
ElLobo
2012-03-09 14:52
#1

Kom också ihåg att enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat.

Länk: Nationella Viltolycksrådet

Upp till toppen
Annons: