2011-11-16 17:00 #0 av: BaraLisa

Utbildning kan löna sig. Nio av elva vuxna elever får jobb efter 20 veckors utbildning till lastbilsförare (CE).

För ett år sedan blev 24-åriga Therese klar med sin yrkesförarutbildning. Hennes pappa kör lastbil och hon har egentligen velat ta lastbilskörkort länge, men det kostar ju en hel del.

När hon fick chansen genom Vuxenutbildningen Sundsvall-Timrå så tvekade hon inte. Tidigare tyckte hon inte om skolan, men den här utbildningen var mer praktisk och fyra av elva elever var tjejer.

-Så många tjejer har de visst aldrig haft i någon grupp tidigare.

Sedan mitten av augusti förra året är hon timanställd på Green Cargo, som har åtta lastbilar.

 

 

-Ibland kan det gå flera dagar utan jobb och ibland får jag jobba en hel del. Det blir en del nätter och helger, vilket inte är dumt för då tjänar man rätt bra. Oftast åker hon ner till Valbo utanför Gävle för att möta en bil söderifrån. När bilarna bytt släp med varandra så vänder hon norrut igen. Gävle är ju lite av ett nav i lastbilsbranschen.

Therese trivs bra med jobbet och arbetskamraterna, hon säger sig inte vara en typisk tjejig tjej som gillar smink och att stå i butik. Nio av elva i hennes grupp fick jobb efter utbildningen, men det är bara att fortsätta lära. Hon är inte alls fullärd. Det mesta lär man sig ute på jobb, påpekar Therese.

Källa: st.nu med tillstånd.

Fotograf: Sergio Vassio (huvudfoto taget i annat sammanhang) med tillstånd.

/Lisa