Lisas resa till chaffisyrket

Positiv men dödstrött efter dag ett

2011-12-06 17:01 #0 av: BaraLisa

Jag har praktik på Valbo Transport tisdag till fredag den här veckan. Jag har aldrig suttit i en riktig lastbil förr...

Jag skyndade "mitt i natten" för att inte komma för sent och få ett dåligt omdöme (det har hotats med dylikt på utbildningen). Halv sex skulle jag börja. Jag blev insläppt av en kille och inledde med att förvirrat gå in genom fel dörr. Väl inne köptes kaffe för en spänn och en Champis för tre kronor ur en uråldrig söt maskin. Ett gäng karlar satt där och småklagade över sina rutter. Per, som "min" kille heter, kom först klockan sex. Det visade sig att han aldrig vet i förväg om bilen kommer vara lastad eller ej, beroende på hur de på passet innan har det.

Per tar med sig en kaffe sen drar vi vid kvart över sex. Vi ska upp till Hälsingland (där jag heller aldrig varit). Per visar sig vara mycket sympatisk och rolig. Det var ett år sedan han haft någon med sig senast, typen av elev varierar tydligen något oerhört.

Vi kör korv och kött från Sohlbergs! Jag är vegetarian. Flört Vi lastar av på sisådär 7-8 butiker innan vi har lunch, i bilen. Per är tjenis med alla så man får komma in och värma maten på Ica. Sedan får vi kaffe, läsk och glass hos GB.

Vid ett är vi färdiga, drygt två timmar hem. Per uppmanar mig att ta av mig skorna, lägga upp fötterna på instrumentbrädan och sova. Jag lyder. Per har fått order om att att tvätta bilen när vi kommer tillbaka. Imorgon får jag dispens med tiden, slipper sova borta och tar första bästa bussen 05.25 och blir hämtad i Gävle. Men i fortsättningen ska jag vara macho, inget daltande här inte!

Text och foto: Lisa

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2011-12-06 23:16 #1 av: ElLobo

Kul läsning! Det blir spännande att följa din praktik. Och alla äventyr och vedermödor.

 

 

Anmäl
2011-12-07 16:27 #2 av: Lancia

Kul att du trivs! Men tragiskt att höra att det redan hotas och härjas på utbildningen. Jag känner tyvärr igen det där :/

Anmäl
2011-12-07 16:45 #3 av: BaraLisa

#2 Jag tror det är mest AF som ger direktiv om "hot". Tungan ute

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2011-12-07 17:21 #4 av: BaraLisa

Igår natt var jag helt slut och somnade som ett barn före 20.00. Så jag var lite piggare idag, vi åkte ner mot Uppsala och Upplands Väsby och tillbaka upp genom Alunda och Almunge och så vidare.

Folk är mycket trevligare i Hälsingland! Jag köpte en påse Rollo till Per som tack för att han varit snäll, jag tyckte han var lite smådeppig idag. Flört Han hade ju tvättat sin lastbil för att den skulle in på service och få extra backningstjofräser och bättre däck med mera, sånt som man vill ska fungera. Men då hade det blivit nåt annat akut så det blidde inget idag. Jag tror han blev lite ledsen. Cool

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2011-12-08 16:35 #5 av: BaraLisa

Idag åkte vi samma rutt som första dagen. Jag var så trött idag, hade sovit kanske fyra timmar, är alltid så orolig att jag ska försova mig när jag sover borta.

Jag har lärt mig så mycket. Utan att det ens har varit i läro-syfte, bara genom att vara med och se hur de gör. Och vad snälla många är mot varandra, ställer upp liksom. Men också vilka original det finns, och hur många det faktiskt är som slarvar och kör sönder saker hela tiden.

Det är bra att höra alla skräckhistorier tycker jag, då blir det mer konkret hur man inte ska göra. Skrattande

Det är en konkret bransch. Det gillar jag. Nu tar jag helg, skolan igen på måndag. Ska bli kul att höra hur de andra haft det!

 

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.