Lisas resa till chaffisyrket

Snart börjar jag YA! -- del 2

2011-12-27 22:27 #0 av: ElLobo

Nu är det dags att följa Lisas fortsatta väg på yrkesförarutbildningen.

logga YA

 

För en månad sedan började BaraLisa sin utbildning till yrkesförare. Här fortsätter hon att berätta om det som händer under utbildningen.

Vill ni läsa om utbildningens första tid, så hittar ni den här.

 

Anmäl
2011-12-31 12:48 #1 av: Lancia

Lisa! Hur går det?

Utveckla gärna vad du menar med kommunikationen, det kan inte vara en slump att det är samma på flera YA-skolor i landet som tar in AF-elever.

Fick häromdagen veta att ännu en elev på min gamla YA-skola blivit avstängd för han frågat varför han bara fick två körlektioner på en hel vecka när han i övrigt var helt klart med alla andra moment. Så tips från coachen: var försiktig med eventuella ifrågasättanden!

Anmäl
2012-01-01 11:00 #2 av: BaraLisa

#1 Jotack, jag är så trött bara.Glad Har tagit truckkort och nu håller vi på med hjullastare. Vi läser ihop med några från Komvux som redan tagit C/CE-kort mm. Men de är så odrägliga. Det är som att gå i högstadiet igen. Många säger att Komvux är en lekskola, vi har många lärare från Komvux som behandlar dessa som småbarn också. Det är så oseriöst. Och de blir ju heller aldrig klar med sina utbildningar... Nej jag vet inte, men jag är glad att inte gå på Komvux.

Iaf, lärarna har dålig koll och det är liksom inte synkat. Allt tar längre tid än vad det behöver. Så sista veckan har´varit tung. Tack och lov så fick vi en inhyrd RIKTIG LÄRARE torsdag och fredag. Visst lär vi oss saker annars med, men det är inte effektivt. Jag tror de drar ut på tiden för att AF tycker si och så.

Vi har nog inte kommit i kontakt med det du beskriver, inte än iaf. Hos oss är det mer killar som tar bilar och gör skitdumma grejer på stan som får varningar och utskällningar. Men de får nog en del varningar först...

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-01-01 13:50 #3 av: IdaWe

Jag läste buss på komvux samtidigt som C/CE och kan säga att de var mycket trams och fläng hit och dit. Så fort vi buss råkade "störa" stämmningen inne i datasalen fick vi skäll med desamma, men att dom sedan gör exakt samma sak när vi sitter och nöter teori skiter dom i. Jag var glad att jag blev klar tidigt för att slippa. Lärarna på komvux var grymma på att favorisera, tur att jag hamnade i deras "gilla-grupp"...

Anmäl
2012-01-04 17:24 #4 av: BaraLisa

Imorgon är det halvdag och vi ska ha "maskinvård" tydligen. Skönt, då kan man slappna av. Jag har ju varit så nervöööös. Men nu är det klarttt, vi har ingen uppkörning utan hela veckan har varit som en uppkörning. Svårt med 12 personer på 5 maskiner som ska göra alla moment. Och vi har bara en lärare.

Idag fick vi lyfta och "greja" med tung bjälke. Men det gick bra. Jag är inte sämst! Jag får sluta vara så känslig. Cool

ADR nästa vecka då! Det är väl mest teori va? Mohaha. Pust.

PS. Kanske bäst av allt, ska få köpa en lite rosa billig bil av en kille på skolan. Besiktad och allt. När han har besiktat den vill säga. Hoppas det är en deal, han ville bli av med lite bilar. Yey! DS.

 

 

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-01-04 17:26 #5 av: BaraLisa

Leopardkallingarna på, det är kallt.

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-01-04 17:28 #6 av: BaraLisa

Lastning av pallar och grejer in i ..."turnébussen".

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-01-05 15:24 #7 av: BaraLisa

Idag blev vi klara. Jag mår fan inget bra av att det inte finns lärare. Det blir så stökigt och ostrukturerat och saker är svåra som de är ändå. Och vissa människor som har personliga problem eller något. Och många äldre killar i grupp, det blir testosteron de luxe. Så ska jag, ensam utan lärare med 6 karlar, försöka lära mig lasta. Jag vill inte klaga, men YA gör det inte lätt för en. (Läraren var med en annan grupp nån annanstans, tre lärare är på semester).  Bläää för mycket människor med för lite handledning! Nu vila och samla mig i helgen! Hoppas ni får en god en! /Lisa

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-01-05 18:54 #8 av: Lancia

Ge inte upp, Lisa! Jag förstår precis hur frustrerad du är, men det går att klara, oc jag tror faktiskt gubbarna får det svårare än du. Så var det i alla fall på min skola i både min grupp och tidigare sådana.

Jag ska ut och äta med LG nästa vecka. Han har en hel del att säga till om där uppe så jag kan ju be honom kolla läget och alt. sätta lite fart på dom.

Anmäl
2012-01-05 19:21 #9 av: BaraLisa

#8 Skönt att höra, behöver lite pepp. Det är väl just bristen på lärare just nu som resulterar i stress. Hur menar du att gubbarna får det svårare än jag? Nyfiken i en strut. Oskyldig

 

Det låter som en plan, med LG! Kyss

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-01-05 19:46 #10 av: Lancia

Ju äldre man blir, desto svårare är det ju att lära sig nya saker. Det tar längre tid och dom måste jobba lite hårdare helt enkelt. Ja, det där känner du säkert till. :)

Det kan kännas riktigt hopplöst ibland det där med lärarna, speciellt när man har praktisk undervisning i grupp. Upplevde många gånger, liksom du, att lärarna bara försvann. Men det blir bättre så fort ni får sätta er i bilen, för då har du läraren där brevid dig, och dom kan inte smita ivägnånstans.

Däremot var lärarna på vår skola ena jävlar på att komma ut försent från fikarummet till lektionerna, DET var irriterande!

ADRen kommer bli skittråkig, det ni kommer få göra är att slå i en bok, hela dagarna. Men det är skitlätt och man kan typ inte misslyckas. Får ni grund och explosiver? Det fick vi, men tyvärr inte på tank...

Jag hade hellre blivit klar med alla dessa kortkurser i början på utbildningen, så som ni verkar få nu. Det var rätt frustrerande att när man fått in flowet på körningen, avbryta en vecka här och en vecka där, för truck, ADR och allt vad det nu var.

Håll bara modet uppe så kirrar du biffen lätt!

Anmäl
2012-01-06 19:20 #11 av: BaraLisa

#10 Ah du tänker så. Ja, flera har nog komplex för att de är äldre och har jobbat redan med detta och så kan jag som "ung tjej" sånt de inte kan. Men det överlever jag.

Skönt med tråkig teori nu då, faktiskt. Som vi klagade men efter alla veckor med snurrig praktik så ska det bli skönt. Peppar peppar. Glad

Vad jobbigt det verkar att avbryta sådär som ni fick göra, varför gjorde de så? Ännu sämre planering än hos oss? Jag har förstått att det faktiskt är ganska ordnat hos oss för att vara YA. Flört

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-01-06 19:59 #12 av: Lancia

Sämre planering tror jag det berodde på ja, sen så började vi ju i maj, och mitt i, i juli, så skulle ju även lärarna ha 3 veckors semester, så där tappade vi ju också. Och så blev vi inte klar med vår YKB förrän alldeles i slutet på utbildningen...också pga kass planering.

Enligt LG funkar saker betydligt bättre i Gävle, minns jag tydligt att han sa. Men för den sakens skulle kan det ju faktiskt ha blivit sämre sedan han var där sist.. :/

Anmäl
2012-01-11 18:34 #13 av: BaraLisa

Våra huvuden har frätts sönder under tre dagar, men nu har vi klarat grundprovet på ADR:en. På fredag ska vi släcka bränder. Och vi är en av de få skolorna som får tank-behörighet på en gång! Glad De flesta betalar inte för det.

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-01-13 13:58 #14 av: BaraLisa

Lärt oss släcka brinnande diesel när det snöar! *check*

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-01-27 16:02 #15 av: BaraLisa

Vi har harvat "funk" den här veckan, hur det funkar med motor och allt. Och lite kör- och vilotider. Och C-teori på datorn idag. Om en vecka ska vi vara redo att skriva C-teorin! Cool

Nästa vecka ska vi får köra lastbil! Skrattande

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-01-27 20:21 #16 av: BaraLisa

Få av hjälm på rätt sätt för att ge konstgjord andning...

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-01-27 20:24 #17 av: BaraLisa

(iFokus bråkar idag och visar bara kryss på en del bilder...)

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-02-04 13:11 #18 av: BaraLisa

Jag har kört lastbil! Skrattande

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-02-04 13:17 #19 av: ElLobo

Vad kul! Eller hur?! Glad

 

Anmäl
2012-02-04 13:22 #20 av: BaraLisa

Ja! Nu ska jag inte vara stöddig, men det var svårare att köra truck Skrattande Självklart är det mer att hålla koll på med lastbil, och med släp blir det nog svårt! Men det är kul med "överhänget" och att den går i sidled liksom. Oskyldig

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-02-19 18:57 #21 av: Lancia

Nog för att det handlar mer om min YA-tid än din, men i veckan fick jag besked från Arbetsförmedlingens huvudkontor att jag vunnit mot AMS och YAs beslut att stänga av mig. (Jag skriver detta här då jag i del 1, samt i första posten i denna tråd skrev om avstängningarna på "mitt YA")

Efter att jag skickat in min överklagan kom efter en tid ett "svarsbrev" på överklagan från Arbetsförmedingens ansvariga för oss på YA. Detta svarsbrev var så fullt av lögner att jag bara häpnade, faktum var att jag sket i att ens besvara det. Jag tog alla papper och allt annat som hade med dettas att göra och kastade det, la det bakom mig. Det var inte värt att lägga energi på det om Arbetsförmedlingen tänker spela fult med lögner. Detta var kanske 2 månader sedan.

Och så i veckan damp alltså ett brev från Arbetsförmedlingens verksjurist ner i brevlådan. Snacka om överraskning!

Men till on topic, hur går det för dig Lisa? Uppkörningsdags snart? :D

Anmäl
2012-02-20 17:52 #22 av: BaraLisa

#21 Då får jag säga grattis då, tror jag. Det är ju en positiv överraskning om man blir tagen på allvar. Vill du får du gärna skicka ett PM och berätta lite mer.

Vi har precis fått börja köra! Men jag klarade C-teorin idag! Cool

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-02-20 18:20 #23 av: ElLobo

Vad kul! Grattis!

 

Anmäl
2012-03-01 17:31 #24 av: BaraLisa

Skratta eller gråta? 1 april flyttas vi över till en ny aktör som inte har något färdigt, man har tagit in 50 extra elever, lärarna mår dåligt och det är kaos. Tur vi har varandra! Men vilket sugigt sätt att hantera en upphandling på. AF sitter på sin feta röv och allting handlar om siffror, på vår bekostnad. Tur vi har varandra och våra inhyrda extralärare. De är guld! Kyss

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2012-03-01 18:07 #25 av: Lancia

Usch, jag kan tänka mig hur ni har det. Får hoppas det inte går ut över er utbildning. Ja alltså, klart som f*n det går ut över er på ett eller annat sätt om lärarna mår dåligt etc, men att det inte påverkar er så pass att det blir pannkaka av det hela.

Anmäl
2012-11-26 18:50 #26 av: Kevin1991

Hej!

Jag ska påbörja 2veckors testmodul på yrkesakademin (lastbil). Vad kommer att ske under dessa två veckor?

Anmäl
2012-11-29 19:12 #27 av: [stblues35]

#26 Lite räkning,svenska bland annat och lite praktik..

Anmäl
2012-11-29 21:24 #28 av: Kevin1991

#27 Tack så mycket för svar. Vet du vilken sorts matte? Eller är det helt åt slumpen?

Anmäl
2012-11-29 21:34 #29 av: [stblues35]

#28 Bara vanlig matte.4 räknesätten och lite rymd och såntGlad

Anmäl
2012-11-29 22:08 #30 av: Kevin1991

#29 Okej, har inte räknat matte på många år nu så jag ska försöka fräscha upp minnet lite innan måndag Glad Tack för snabba svar! Hoppas det går vägen med alla tester

Anmäl
2012-11-29 22:28 #31 av: [stblues35]

#30 Nä det hade inte en annan hellerGlad men det kommer att gå bra det där..det är inga större svårigheter. Glad

Anmäl
2012-11-29 22:36 #32 av: Kevin1991

Hehe brukar bli så. Får man reda på om man klarat av testerna på dag 14? Eller tar det en tid innan de fattar beslut? Glad

Anmäl
2012-11-29 22:49 #33 av: [stblues35]

Det får du reda på på en gång dom rättat..och dom kommer sätta sig och gå igenom testerna med dig och vad dom kommit fram till. + att du kommer att få söka tillståndet där också..

Anmäl
2012-11-29 22:50 #34 av: Lancia

Man får veta innan sista dagen är slut.

Anmäl
2012-11-30 00:56 #35 av: Kevin1991

Härligt! Jag är grymt taggad nu! Vad gäller svenska delen så kollar dom grammatik och sånt? Eller bör jag vara berädd på ovanliga konstiga ord som jag bör kunna? Ledsen att jag ställer så många frågor men jag vill vara så väl förbered som möjligt.

Anmäl
2012-11-30 00:58 #36 av: Lancia

Det är både grammatik och synonymer på ord det gäller.

Man behöver inte vara raketforskare för att komma in, så det finns inget att oroa sig för. :)

Anmäl
2012-11-30 00:59 #37 av: Lancia

Du kommer få åka ut och köra en sväng med en körlärare också, som bedömmer hur du beter dig i trafik. Kommer även att få göra backprov slalom mellan koner osv.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.